Näin tienaat taloyhtiön hallituksessa

Blogin ylläpidon kustannusten kattamiseksi tällä sivulla voi olla tähdellä (*) merkittyjä kumppanuusmarkkinoinnin linkkejä. Jos siirryt tällaisen linkin kautta ostamaan tuotteen tai palvelun, voimme saada tästä pienen korvauksen kyseiseltä yritykseltä.

Wuhuu, tässä se nyt on, ensimmäinen taloyhtiön hallituspalkkioni! 300 euroa miinus verot. Tämänkin maksuunpanosta sai vääntää isännöitsijän kanssa useamman kuukauden, mutta niin vain se löysi tiensä tilille lopulta. Tosin edellä mainittu kuvaa hyvin sitä, kuinka tahmeasti asiat usein taloyhtiöissä edistyvät. Taloyhtiön hallitukseen osallistuminen on yksi mahdollisuus lisätulojen hankkimiseen.

Pikakelauksella kaksi vuotta taaksepäin. Asumme uudehkossa kerrostalossa Helsingin kantakaupungin liepeillä. Lapsiperhearki esti osallistumisen hallitustoimintaan ensimmäisinä vuosina, mutta lopulta useamman naapurin houkuttelemana päätin mennä ehdolle yhtiökokouksessa. Käytännössä toisen osakkaan piti ehdottaa minua hallituksen jäseneksi ja sitten kolmannen osakkaan piti tukea tätä ehdotusta. Näin myös tapahtui ja kumma kyllä hallituspaikoista kiinnostuneita oli niin monta, että päädyttiin äänestykseen (yleensä hallituksiin ei ole tunkua). Lopulta hyvin värikkäiden vaiheiden jälkeen päädyin ensikertalaiseksi jäseneksi taloyhtiömme hallitukseen. Hieman kyllä jännitti.

Taloyhtiön hallitus – uhka vai mahdollisuus?

Toimin tällä hetkellä toista kautta hallituksessa ja tässä 1½ vuoden aikana on saanut varsin kattavan kuvan yhden taloyhtiön hallinnoinnista. Ja täytyy myöntää, että 300 euron korvaus tähän tehtävään uhratusta vapaa-ajasta on lähinnä muodollinen (hallituksen puheenjohtajana saisi muutaman satasen enemmän). Olemme esimerkiksi vuoden aikana pitäneet seitsemän kaksituntista hallituksen kokousta. Uudessakin yhtiössä voi olla yllättävän paljon asioita rempallaan, joten selvittelyä, suunnittelua, sähköposteja, laskemista, ihmettelyä, puheluita ja yleistä turhautumista on riittänyt kymmenien tuntien edestä.

Sanovat, että taloyhtiön hallituspaikka on luottamustehtävä ja siihen pitäisi olla valmis myös ilman korvausta. Näin monissa yhtiöissä toimitaankin, mutta itse näen edes pienen korvauksen arvostuksen osoituksena hallituksen jäsenille. Kehuja kun tästä hommasta harvemmin saa. Itse näen osallistumisen taloudellisen merkityksen laajemmin. Useimmille meistä oma asunto on se elämän suurin sijoitus ja olisi aika hassua, jos siitä ei haluaisi pitää huolta.

Taloyhtiön hallitus pystyy vaikuttamaan merkittävästi taloyhtiön rahan käyttöön: voitaisiinko lämpötiloja laskemalla säästää energiakuluissa, voisiko saunavuoroja tiivistää tai pitäisikö isännöinti-, huolto- ja siivouspalvelut kilpailuttaa? Tehokas hallitus pitää myös huolen, että vastikkeet maksetaan ajallaan ja muut kulut peritään osakkailta asianmukaisesti.

Hallitushommissa tieto tuntuu lisäävän tuskaa, mutta ainakin itsellä on sen verran vahva halu pistää p*rsiillään olevat asiat kuntoon, että ajattelin jatkossakin osallistua hallitustoimintaan, jos luottamusta riittää. Kannustan reippaasti kaikkia huoneiston omistajia osallistumaan hallitustoimintaan. Se opettaa paljon niin taloyhtiön toiminnasta kuin ihmisestä itsestä 🙂

Katso myös taloyhtiön energiansäästövinkit.

Etusivu » Tienaaminen » Näin tienaat taloyhtiön hallituksessa

Jätä kommentti