Blogin ylläpidon kustannusten kattamiseksi tällä sivulla voi olla tähdellä (*) merkittyjä kumppanuusmarkkinoinnin linkkejä. Jos siirryt tällaisen linkin kautta ostamaan tuotteen tai palvelun, voimme saada tästä pienen korvauksen kyseiseltä yritykseltä.
Säästämistä voit tehdä vain tiettyyn pisteeseen asti, mutta lisätulojen hankkiminen on se miten hommaa jatketaan. Kun säästät aikaa, voit hyödyntää sen hyvinvointiin tai esimerkiksi tienaamiseen, jolloin arjen taloudellisen tasapainon saavuttamisesta tulee huomattavasti helpompaa.
Oheiselle listalle on kerätty muutamia pienempiä ja suurempia ideoita joilla lisätulojen hankkiminen helpottuu. Näillä pääset alkuun. Itse olen tehnyt näistä kaikkia paitsi ruokalähetin hommia 😅
TOP 12 vinkit lisätulojen hankkimiseen
Pääset kätevästi meidän suosimiin tienaamisvinkkeihin klikkaamalla alla olevan listan linkkejä:
- Hyödynnä osaamistasi
- Pyydä palkankorotusta
- Tee ylitöitä tai useampaa työtä
- Työpaikan vaihtaminen
- Kelan tuet
- Myy tavaroita
- Laita vuokralle
- Kuljeta asioita ja ihmisiä
- Hakeudu taloyhtiön hallitukseen
- Kerää pulloja
- Hae veronpalautuksia
- Aloita sijoittaminen
1. Hyödynnä osaamistasi
Onko sinulla osaamista, joka saattaisi kiinnostaa muita? Perusta tällainen blogi tai aloita Youtube-kanava – näiden kautta voit saada esimerkiksi mainostuloja. Myös oman verkkokaupan perustaminen on nykyään helppoa. Kirjoita kirja ja myy sitä verkossa digitaalisesti. Verkko tarjoaa todella paljon mahdollisuuksia lisätulojen hankintaan.
2. Pyydä palkankorotusta
Aina kannattaa kysyä. Muista perustella hyvin miksi työantajasi kannattaa maksaa sinulle enemmän (ettet toteuta kohtaa 4.) Työvoimapula vaivaa monia aloja, joten ole rohkea ja kysy.
3. Tee ylitöitä tai useampaa työtä
Nuorena IT-nörttinä tein kahta työtä: arkipäivien koodailun ohella ajoin viikonloppuyöt taksia. Nuorena jaksoi, enää ei lähtisi. Nykyään päivätyön rinnalla tulee pyöritettyä erinäisiä verkkosivustoja.
4. Työpaikan vaihtaminen
Jos työnantajasi ei suostu palkankorotukseen, ehkäpä toinen työnantaja ymmärtää arvosi? Työpaikan vaihtaminen on yleensä “helpoin” tapa nostaa palkkaa.
5. Kelan tuet
Asumistuet ja työttömyyskorvaukset ovat kaikille tuttuja, mutta Kela maksaa tukia hyvin monenlaisista eri asioista. Kannattaa perehtyä, saatat yllättyä…
6. Myy tavaroita
Eikö lelut enää kiinnosta lapsia? Vanha iPhone luuraa laatikossa? Luistimet ovat käyneet pieneksi? Laita ilmoitus Tori.fi:hin, oman alueesi Facebook-myyntiryhmään tai ihan fyysiselle kirpputorille. Muuta turha rahaksi.
7. Laita vuokralle
Ylimääräinen huone? Asunto? Kesämökki? Auto? Vene? Jos vietät koko kesän mökillä, kaupunkiasunto maksaa lomailusi Airbnb:n avulla.
8. Kuljeta asioita ja ihmisiä
*Wolt ja Foodora hakevat jatkuvasti ruokalähettejä. Pääset töihin, vaikka iltaisin tai viikonloppuisin, jos sinulla on auto tai polkupyörä.
Taksin ajaminen vaatii hieman vaivaa, mutta töitä on varmasti tarjolla. Esimerkiksi Uber kertoo selkeästi miten voi aloittaa taksin ajamisen.
9. Hakeudu taloyhtiön hallitukseen
Näihin ei yleensä ole tunkua. Varsinkin isoissa kaupungeissa isompien taloyhtiöiden hallituksen jäsenille maksetaan satoja euroja vuodessa, jopa 1000 euroa.
Jos taloyhtiöllä on isoja hankkeita, korvaus on olematon työmäärään nähden, mutta tuo myös mahdollisuuden vaikuttaa elämän suurimpaan sijoitukseen eli omaan kotiin.
Lue artikkeli: Näin tienaat taloyhtiön hallituksessa.
10. Kerää pulloja
Tästä voi tehdä tavan: kun näet tyhjiä tölkkejä, nappaa ne mukaan, jos tilanne antaa myöden. Kun kesätapahtuma tulee kaupunkiin, pulloja keräämällä voi tienata enemmänkin euroja.
Kannattaa opettaa myös lapsille. Samalla pidät ympäristön siistinä. Ja ei, tässä ei ole mitään noloa.
11. Hae veronpalautuksia
Nämä eivät varsinaisesti ole lisätuloja, vaan rahaa joka muutenkin kuuluisi sinulle. Jos teet etätöitä, saat työhuonevähennyksen. Jos olet IT-alalla, voit vähentää tulohankkimiskuluina esimerkiksi kotiin ostamasi tietotekniset laitteet (tai ainakin 50% niistä). Vähennyksiä on vähintään yhtä monia kuin Kelan tukia ja perehtyminen todella kannattaa.
Vuotuisella puolen tunnin vaivalla voit saada satojen, jopa tuhansien eurojen palautukset. Itse käytän vakiopohjaa, johon vain päivitän kulut kerran vuodessa. Kiinnostaisiko sinua lukea tästä ihan oma artikkeli?
12. Aloita sijoittaminen
Laita raha ja aika töihin puolestasi. Ei olekaan niin pientä summaa, jolla ei voisi aloittaa sijoittamista. Itse olemme aloittaneet nuorena nollasta tietämättä mitään sijoittamisesta ja nyt 20 vuotta myöhemmin sijoitukset ovat kasvaneet korkoa korolle niin, ettei sitä olisi voinut uskoa aloittaessa. Myös osingot tuovat lisätuloja arkeen.
Aloita heti kysymällä omasta pankistasi, S-pankista tai sijoittajien suosimasta *Nordnetistä – koska aika on rahaa! Sijoittamisesta tulee myöhemmin oma osionsa blogiin, pysy siis kuulolla.
Poimi listalta alkuun muutama kohta, joilla lisätulojen hankkiminen lähtee käyntiin. Osa vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta osan saat käyttöön samantien. Älä odota, vaan toimi heti!
Tiedätkö tuottavampia vinkkejä lisätulojen hankkimiseen? Jaa ne kommenteissa 👇👇👇