Blogin ylläpidon kustannusten kattamiseksi tällä sivulla voi olla tähdellä (*) merkittyjä kumppanuusmarkkinoinnin linkkejä. Jos siirryt tällaisen linkin kautta ostamaan tuotteen tai palvelun, voimme saada tästä pienen korvauksen kyseiseltä yritykseltä.
Inflaatio nostaa ruoan hintaa tasaista tahtia. Muistatko, paljonko Oltermanni maksoi vielä alkuvuodesta? Aika paljon vähemmän. Säästövinkit keittiöön auttavat.
Keittiössä ja ruokaostoksilla on monia mahdollisuuksia säästää rahaa ja siinä sivussa myös aikaa. Säästämällä arjen toistuvissa kuluissa, voi rahan käyttää itselle merkityksellisiin asioihin. Itse olemme hyödyntäneet oheisia vinkkejä, ehkäpä ne auttavat myös sinua 🙏
Säästövinkit keittiöön ja ruokakauppaan
Pääset hyppäämään keittiön ja ruokakaupan säästövinkkeihin kätevästi alla olevan listan linkkejä klikkaamalla:
- Suunnittele ruoka-ostokset
- Katso yksikköhintaa
- Ruokahävikki seis!
- Parasta ennen
- Toistuvat hankinnat
- Tehtaanmyymälät, hävikkiruokakaupat ja vahinkotavarakeskukset
- Tarjouksesta varastoon
- Ulkona jäähdytys
- Vältä uunia
- Induktioliesi
- Kylmälaitteiden ovet kiinni
- Hyödynnä aikaa
- Säästä vettä
- Tee itse
- Käytä kauden tuotteita
1. Suunnittele ruoka-ostokset
Itse tilaamme viikon ruoat kerralla verkosta. Aikaa myöten on oppinut paljonko ruoka-aineita kuluu, eikä tule ostettua liikaa. Verkosta tilaamalla välttää myös heräteostokset. Toisaalta sopivalla määrällä tuotteita säästää turhiin täydennyskauppareissuihin kuluvan ajan.
2. Katso yksikköhintaa
Kun teet ruokaostoksia, muista katsoa kilohintaa, litrahintaa tai kappalehintaa. Tuote pienessä paketissa saattaa tuntua edulliselta, mutta kilohinta on huima verrattuna omamerkkituotteen isompaan pakettiin 😳
3. Ruokahävikki seis!
Muistetaan ostaa vain se mitä kulutetaan. Voiko olla ärsyttävämpää kuin heittää viimeisen käyttöpäivän ohittanut arvokas tuote roskiin? 😤 Nykyään merkitsemme kalenteriin tuotteiden viimeisiä käyttöpäiviä, ettei vaan unohtuisi jääkaapin kätköihin lihat ja kalat.
Kun valmistamme ruokaa jääkaappiin, merkitsemme post-it-lapuilla milloin annos on tehty. Jos vika käyttöpäivä lähestyy, tuotteen voi vielä heittää pakkaseen. Mutta muista myös käyttää pakastimeen hillotut tuotteet ❄
4. Parasta ennen
Tiesitkö, että moni tuote on käyttökelpoinen parasta ennen -päivän jälkeen? Maito säilyy päivän pari, kananmunat jopa viikkoja. Silmäile, haista ja maista, nopeasti selviää onko tuote vielä syömäkelpoinen. Tämä auttaa myös vähentämään ruokahävikkiä.
5. Toistuvat hankinnat
Sillä paljonko kahvipaketti maksaa ei ole juuri väliä, mutta esimerkiksi sillä on, paljonko perheen aamuin ja illoin syömät jogurttipurkit maksavat. Jogurttipurkkien hinnassa voi olla 20 senttiä eroa. Kun nelihenkisessä perheessä jokainen syö kaksi purkkia päivässä, valitsemalla halvemman vaihtoehdon säästyy lähes 600 euroa vuodessa! Säännölliset pienet purot ratkaisevat 💸
6. Tehtaanmyymälät, hävikkiruokakaupat ja vahinkotavarakeskukset
Tee edullisia ruokalöytöjä valmistajien tehtaanmyymälöistä, verkon hävikkiruokakaupoista kuten *Matsmart:ista sekä vahinkotavarakeskuksista.
7. Tarjouksesta varastoon
Kun tehtaanmyymälästä, mammuttitarjouksesta tai punalaputettuna löytyy itselle sopivaa tuotetta, osta kerralla reilusti, jos tilat antavat myöden. Hyödynnä pakastinta. Mutta silti, osta vain se mitä varmasti aiot käyttää.
Huomaa, että monissa kaupoissa punalaputettujen tuotteiden alennusprosentti tuplaantuu illalla.
8. Ulkona jäähdytys
Jos et halua käyttää jääkaapin sähköä kokkailun antimien jäähdyttämiseen, vie valmiit annokset ulos jäähtymään, jos ulkona on kylmä. Ja sitten vasta jäähtynyt annos jääkaappiin tai pakastimeen.
9. Vältä uunia
Uuni on keittiön sähkösyöppö. Kaikki minkä voi valmistaa mikrolla, kannattaa valmistaa mikrolla. Jos kuitenkin käytät uunia, hyödynnä alku- sekä jälkilämpö ja valmista kerralla isompi erä.
Lue lisää energian säästämisestä: Parhaat energiansäästövinkit TOP10
10. Induktioliesi
Jos lieden uusinta on edessä, *kannattaa vakavasti harkita induktioliettä. Se säästää rahaa ja mikä tärkeintä, aikaa. Induktioon siirtyminen on ollut meillä yksi merkittävästi arkea helpottanut asia, kun puurot ja makaronien keitinvedet kiehahtavat hetkessä ⚡
Liedestä riippumatta muista käyttää kantta – se nopeuttaa kypsennystä ja voit pitää levyä pienemmällä.
11. Kylmälaitteiden ovet kiinni
Kyllä, joillakin (meillä) on tapana pitää kylmäkalusteiden ovia auki samalla kun puuhailevat esimerkiksi voileipiä. Ei, älä toimi näin vaan pyri pitämään ovi kiinni. Avaa se vain kun otat tuotteita kaapista tai laitat niitä kaappiin.
12. Hyödynnä aikaa
Jos astiat ovat pinttyneitä, älä pese niitä itse vaan laita likoamaan toviksi ja anna sitten ihan täyden pesukoneen pestä astiat kaikessa rauhassa eko-ohjelmalla. Näin säästät aikaa tehdä muita juttuja, vaikkapa hyvinvointia ⏳
13. Säästä vettä
Usko tai älä, astianpesukone kuluttaa vähemmän vettä kuin käsin pesu! Jos kuitenkin peset käsin, älä käytä juoksevaa vettä vaan täytä allas vedellä. Kun peset käsiä, hedelmiä tai täytät juomalaseja, katkaise vedentulo heti kun et vettä tarvitse 💧
14. Tee itse
Jos tykkäät kokkailla, monesti itse tekemällä saa edullisempaa kuin valmista ostamalla 👨🏻🍳 Hyödynnä edellisen päivän tähteet.
15. Käytä kauden tuotteita
Satokauden kasvikset ja hedelmät ovat yleensä edullisempia ja paremman makuisia. Saat myös kivasti vaihtelua noudattamalla satokausikalenteria.
Keittiön säästövinkkien verkkokaupat
Tässä vielä linkit artikkelissa mainittuihin verkkokauppoihin:
- *Matsmart on hävikkiruokakauppa verkossa, joka myy tuotteita jopa -80% alennuksilla.
- *Electroluxin verkkokaupasta löytyy varmasti sopiva induktiotaso.
Toivottavasti nämä säästövinkit keittiöön antavat myös sinulle ideoita säästämiseen. Jos sinulla on hyviä säästövinkkejä keittiöön tai ruokakauppaan, otamme ne ilolla vastaan kommenteissa ⬇⬇⬇