Taloyhtiön energiansäästövinkit TOP10

Blogin ylläpidon kustannusten kattamiseksi tällä sivulla voi olla tähdellä (*) merkittyjä kumppanuusmarkkinoinnin linkkejä. Jos siirryt tällaisen linkin kautta ostamaan tuotteen tai palvelun, voimme saada tästä pienen korvauksen kyseiseltä yritykseltä.

Nousseet energiakustannukset ja ensi talven uhkaava sähköpula ovat viimein saaneet myös taloyhtiöt miettimään energiankulutustaan. Niin myös meillä. Useassa hallituksen kokouksessa asioista on keskusteltu ja ensimmäisiä päätöksiäkin on jo saatu tehtyä. Keskustelu jatkuu ja taloyhtiön energiansäästövinkit tulevat olemaan aktiivisesti käytössä.

Tässä lyhyenä koosteena taloyhtiön säästövinkit joita käytämme itse ja joita myös Kiinteistöliitto suosittelee. Nämä eivät pelkästään säästä euroja, vaan ovat hyväksi ympäristölle ja vähentävät riskiä tulevan talven sähkökatkoksille. Säästövinkeille on tarvetta, sillä me suomalaiset olemme ottaneet energian säästämisen tosissaan tänä syksynä.

10 energiansäästövinkkiä taloyhtiölle

Taloyhtiön energiansäästövinkit löytyvät tästä listasta, josta pääset kätevästi suoraan yksittäiseen vinkkiin:

  1. Asuntojen lämpötila
  2. Yhteisten tilojen lämpötilat
  3. Vesijohtoverkoston vedenpaine
  4. Saunojen lämmitysajat ja lämpötila
  5. Kuivaushuoneet ja kylmäkellarit
  6. Pesutuvat
  7. Asukkaiden ohjeistaminen
  8. Valaistus
  9. Ajastukset
  10. Energiaremontti

1. Asuntojen lämpötila

Motivan suositus asuinhuoneistoille on 20-21 astetta. Tosin liian suuret kertamuutokset voivat aiheuttaa harmistusta asukkaissa, jotka ovat tottuneet kuumiin asuntoihin.

2. Yhteisten tilojen lämpötilat

Esimerkiksi porrashuoneisiin Motiva suosittelee 17-18 astetta. Tämä on helppo nakki, jos vain säätö onnistuu.

3. Vesijohtoverkoston vedenpaine

Virtaamaa pienentämällä vettä kuluu vähemmän. Huoneistoihin voidaan myös asentaa rajoittavia suuttimia tai vettä säästäviä suihkupäitä.

4. Saunojen lämmitysajat ja lämpötila

Meillä tyhjä sauna lämpeni turhaan 100 tuntia kuukaudessa, ei lämpene enää. Kannattaa käydä saunavuorot tarkasti läpi ja varmistaa milloin kiuas on oikeasti päällä. Esimerkiksi sähkölaitoksen tarjoama tuntiseuranta auttaa. Lisäksi lämpötila kannattaa säätää 70-80 asteen välille.

5. Kuivaushuoneet ja kylmäkellarit

Kuivaushuoneen kuivuri voi käyttää yhtä paljon sähköä kuin saunan kiuas. Kannattaa selvittää onko kuivaushuoneille tai jäähdytetyille kylmäkellareille oikeasti tarvetta. Ovat melkoisia sähkösyöppöjä.

6. Pesutuvat

Järeät pesu- ja kuivauskoneet käyttävät yllättävän paljon sähköä sekä vettä. Pesulan kulujen perimistä osakkailta kannattaa harkita ja ohjeistaa järkevään käyttöön eli vain täysiä koneellisia.

7. Asukkaiden ohjeistaminen

Asukkaille kannattaa tiedottaa energiansäästövinkkejä ja lisätä ohjeistuksia yhteisiin tiloihin esimerkiksi saunaosastolle (veden säästäminen) ja kuivaushuoneisiin (ei liian pitkää kuivurin käyttöä).

8. Yhteisten tilojen valaistus

Vaihtakaa kaikki valaisimet LED-valoihin, jos eivät vielä ole. Myös ulkona. Tarkistakaa valojen ajastukset ja liiketunnistimien toiminta.

9. Ajastukset

Valojen ajastusten lisäksi tarkistakaa myös mahdollisten sulanapitokaapelien sekä pysäköintikentän autolämmityksen toiminta ja ajastukset.

10. Energiaremontti

Isommat remontit (ikkunat, eristeet, maalämpö, aurinkopaneelit jne.) eivät taida täksi talveksi ehtiä, mutta pieniä asioita kannattaa selvittää, esimerkiksi pitäisikö ikkunoiden tiivisteet uusia tai onko porraskäytävän pattereiden välit puhtaat.

Kun säästötoimenpiteitä tehdään, niistä pitää selkeästi ja perustellusti tiedottaa asukkaita. Eurojen lisäksi on hyvä muistuttaa siitä, että tänä talvena on erittäin tärkeää säästää energiaa. Uskon, että asukkaat kyllä ymmärtävät. Viimeistään siinä vaiheessa kun vastikkeita voidaan laskea.

Tsemppiä hallitustyöskentelyyn! Arvostan jokaista, joka on valmis hoitamaan yhteisiä asioita vastuullisesti. Tästä työstä harvemmin saa kiitosta.

Loppukevennys

Loppuun vielä vinkki Facebook-ryhmästä, josta kipinä energiansäästökeskusteluun oikeastaan lähti. Jos olet taloyhtiön hallituksessa, kannattaa ottaa seurantaan: Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet


Jos sinulla on energiansäästövinkkejä, joista taloyhtiö voisi hyötyä, jaa ne kommenteissa meidän kaikkien säästöksi ⬇⬇⬇

Etusivu » Säästövinkit » Taloyhtiön energiansäästövinkit TOP10

Yksi kommentti artikkeliin ”Taloyhtiön energiansäästövinkit TOP10”

  1. Moikka!

    Kirjoittamasi blogin aihe kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta ja nykyaikana varsinkin erittäin ajankohtaiselta potentiaalisen tulevan energiakriisin kannalta.

    Mikä on pääsääntöinen lämmitysjärjestelmänne eli onko kyseessä kaukolämpö-talo vai kenties sähkölämmitteinen vai jopa maalämmössä oleva kiinteistö? Riippuen lämmitysmuodosta olisi mitä todennäköisimmin mahdollista vielä hieman ”nipistää” energiankulutuksesta.

    Oletteko mahdollisesti miettineen lämpötila-antureiden asentamista asuntoihin jotka olisi mahdollista kytkeä rakennusautomatiikkaan? Myös ilmanvaihdolle tästä asiasta olisi hyötyä, samaan anturiin saadaan integroitua kosteus-anturi jolla saisi tietoa asuntojen kosteuslisistä ja mahdollistaisi ilmanvaihdon optimointia. Jotenka joudun palaamaan kysymykseen, kuinka ilmanvaihto on toteutettu? Koneellinen vai painovoimainen? Tässä olisi mietittävää noin ensi alkuun energiasäästön kannalta.

    Esittämäsi asiat ovat erinomainen askel taloyhtiön hallitukselle mietittäväksi ja asialistalle otettaviksi asiakohdiksi. Vinkkinä sanoisin, että listanne on hyvä, jokaiseen kohtaan voi kuitenkin syventyä ja huomata, että lisäsäästöjä on vielä mahdollista löytää!

    R.E

    Vastaa

Jätä kommentti